Filmriket Gotland
Strax nordöst om Lärbro så ligger ön Fårö och förknippas av många med ingen annan än den svenske filmskaparen Ingmar Bergman. Den berömde regissören landsteg för första gången på den lilla ön i april år 1960 i jakt på en inspelningsplats för sin kommande film ”Såsom i en spegel”. Han skall dock ha förälskat sig i ön direkt vilket ledde till att han snart bosatte sig där och fortsatte spela in ytterligare 3 filmer på Fårö under kommande år. Dom filmerna bar titlarna ”Persona” (1966), ”Skammen” (1968) och ”En Passion” (1969). Han spelade även in två dokumentärfilmer om Fårö, ”Fårödokument” (1969) och ”Fårödokument 1979” (1979) och några utav scenerna till filmen ”Scener ur ett äktenskap” (1973). Hans kärlek till ön ledde till att han bodde där fram till sin bortgång under sommaren 2007 och lämnade efter sig ett stort konstnärligt arv i form utav 5 fastigheter med omliggande mark, varav en var hans privata biograf, samt sin betydande filmhistoriska roll. Sedan 2004 så arrangeras kulturevenemanget ”Bergmanveckan” vilket består utav en 6 dagar lång hyllning till regissörens konstnärskap där man har visningar utav hans filmer, seminarier och kända gäster samt turer till olika inspelningsplatser på Fårö. Han begravdes efter sin död på Fårö kyrkogård i en grav som han själv valde ut medan han fortfarande levde. Graven ligger något avsides om dom andra gravarna och anledningen till det är enligt sägen att han föredrog den platsen än vid dom andra gravarna som låg nära bilvägen. Detta då han inte ville bli störd utav passerande trafik.
Förutom Ingmar Bergmans filmiska arv så har Gotland sedan 1994 även landets första och äldsta utbildning inom film och tv på gymnasienivå och är en utav två spetsutbildningar i landet. Spetsutbildning innebär att gymnasieskolan har en kontakt med en högskola och förtroendet att ta emot unga filmtalanger från hela vårt avlånga land och förbereda dom för en karriär inom filmbranschen. Deras utbildning är blockbaserad vilket innebär att dom halva terminerna läser bara kärnämnen och andra halvan studerar film, vilket bland annat innebär studier inom dramaturgi, berättarteknik och regi liksom foto, ljud och klippning. Hela paketet med andra ord. Men hela utbildningens fokus ligger mot film och dess historia vilket gör att kärnämnena ofta implementerar och speglar motsvarande områden inom film.
Ett ungt företag som växt fram på Gotland är Gårdhagen film, där regissören Sebastian Gårdhagen själv är en före detta elev som gick på Gotlands filmgymnasium. Även om företaget nu inriktar sig främst mot dokumentation utav konferenser och evenemang, informationsfilmer till företag och animation så har Gårdhagen ett gediget medeltida historiskt intresse vilket passar väl med öns egna historia. Sebastian Gårdhagen är en utav över 300 elever som tagit examen från Gotlands filmgymnasium och tillhör den tredjedel som fortfarande är aktiv inom filmbranschen, både nationellt och internationellt. Då filmgymnasiet själva säger att deras mål är att välkomna och utbilda landets blivande filmelit, så kan man säga att Gårdhagen film är ett lysande exempel på hur väl utbildningen fungerat och är en del utav Gotlands moderna och pågående filmhistoria som sträcker sig från allt mellan kulturikoniska regissörer och skådespelare till väletablerade film och reklamföretag.